Direktlänk till inlägg 9 mars 2010

Vad är det för fel?

Av Catten - 9 mars 2010 17:46


Ja, vad är det för fel på folk, och för fel på maten?


Häromdagen hörde jag en kvinna från Livsmedelsinspektionen som berättade att  varje svenskt hushåll slänger i snitt sex kilo mat per vecka.


Sex KILO!!


Per VECKA!


Jag tror banne mig inte att jag handlar hem sex kilo mat per vecka, än mindre slänger. Jag är uppfostrad, och utbildad till att ta hand om mina rester, att använda dem till nåt annat. Det i stort sett enda jag slänger är överbliven pasta och mat som bevisligen är dålig.


Tyvärr tror vi alldeles för tidigt att maten är dålig, vi stirrar oss blinda på bästföredatum och litar inte på våra egna sinnen - mat som varken smakar eller luktar dåligt är inte dålig utan fullt användbar. Hur många av oss visste tex att ägg som förvarats i kylskåp håller en hel månad efter bästföredatumet på kartongen?


Jag kan dra ett exempel till: varje år kastas kött i Sverige motsvarande 18 000 kor! Det kastas i butikerna när ingen velat köpa det, det kastas i hemmen innan tillagning på grund av felplanering, både vad gäller användning och tillagning, det slängs i hemmen efter tillagning på grund av felplanering vad gäller åtgång.


18 000 kor - det är rätt många kossor det. Rätt många kossor som tar upp plats och betar på utmärkt odlignsmark. Rätt många kossor som bajsar ut rätt mycket av vad de ätit och därmed släpper ut metangas - en enda ko kan producera 600 liter metan per dag, kossorna  och andra djur står för 17% av utsläppen, jordbruken i övrigt för 60%. En ko andas ut metangas som motsvarar den mängd koldioxid som en bil som körs 1000 mil på ett år.......


Köttskatt nu! http://www.smmi.nu/


Och snälla, lite mer eftertanke när ni konsumerar i stort, vad köper ni hem, och vad äter ni, i realiteten?

 
 
Ingen bild

Yasha

9 mars 2010 20:18

Det är så knäppt! Jag storhandlade förr, i tron att det var det mest ekonomiska alternativet, man tjänade liksom mer på att handla storpack och planera och inte småhandla hela tiden i veckorna. Slinker ner mindre extra.

Tills jag läste en artikel om hur mycket vi slänger, att vi luras att köpa större mängder när vi ändå är där, i affären och att mycket av frukt och grönt framförallt, hinner bli dåligt innan vi ätit upp det.

Så jag tog mig en funderare och såg sanningen i mitt hushåll. jag slängde enorma mängder mat, för att jag handlat för mycket och inte orkat göra som jag planerat och inte tagit hand om och fryst in i tid.

Nu handlar jag oftare, men fortfarande efter planerad veckolista. Skillnaden är att jag storhandlar kött och fisk och liknande och ser till att frysa in i lagoma portioner direkt. Se'n fyller jag på med frukt och grönt vartefter det behövs. I längden blir det billigare, för jag kastar inget eller åtminstone väldigt lite.

oj, vad långt det blev. Sorry.

 
Ingen bild

Catten

9 mars 2010 22:03

Bra tänkt Yasha, både för din egen privatekonomi och för andra, vi kan inte leva som om våra resurser är outtömliga - och vi kan inte leva med den här orimliga konsumtionsfördelningen mellan I- och U-land!

 
Farbror Barbro

Farbror Barbro

10 mars 2010 10:10

Hörde om en omröstning som p4 extra hade om datummärkning där ganska många procent svarade att dom trodde maten var giftig dagen efter datumet har gått ut. Trodde det var ett skämt först men det vete tusan.När det gäller ägg så käkade jag ett nyligen som hade sista datum i mellandagarna. Var ingen fara alls. För det kan jag säga, kläcker du ett ruttet ägg så behöver du inte tveka om det. Det känns direkt minst sagt. Slänger väldigt sällan mat själv. Nån enstaka potatis kan det väl bli. Annars så blir det risotto eller pytt. Går att blanda i det mesta i dom rätterna.

http://www.laserbeam.se/blogg

 
Ingen bild

Catten

10 mars 2010 10:41

Ofattbart att vuxna människor kan vara så naiva Farbror....minns när P21 hade en period då han vägrade dricka mjölk som gick ut samma dag - men då hade han precis lärt sig om datummärkning och var typ 8- 9 år.... Åsså ba'fatt retas: "kläcker" ägg är det någ väldigt få som gör - men jag håller med dig, det känns på doften/stanken om de inte är ätbara! Dessutom kan man göra ett enkelt test med ett glas vatten, färska ägg sjunker, sura flyter (pga gaserna).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Catten - 12 januari 2021 20:59

vad svårt det är ibland att komma till skott med att skriva, trots att det finns massor som jag behöver skriva av mig? Den 4:e fick jag besked om att jag har ny chef till 100% som ska ge mig uppdrag på 60% och att min fd chef har 40% av min tid. ...

Av Catten - 1 januari 2021 20:18

med komplett fullt upp. Nytt uppdrag samt därmed sammanhängande utbildning på jobbet, flytt till en betydligt bättre lägenhet men även besiktningar och extraaktiviteter, jul- och nyårsfirande med restriktioner, pappa som utsatts för bedrägeriförs...

Av Catten - 23 november 2020 13:52

om man precis kan kalla det för "bostadskarriär" när man flyttar från hyrestvåa till hyrestvåa? Men för mig personligen känns det ändå så, främst för att jag flyttar från tredje våningen med dyr utomhusparkering "i mån av plats" till marklägenhet med...

Av Catten - 19 november 2020 16:13

aldrig gjort anspråk på att vara ofelbar. Tvärtom är jag ofta medveten om att jag "borde" gjort annorlunda, bättre, mer, högre osv nästan av födsel och ohejdad vana. Därför blir jag nog lite extra stött när en person som jag en gång stod mycket n...

Av Catten - 8 november 2020 17:25


så innerligt tråkigt och oerhört opraktiskt att vara i isolering i väntan på provsvar. Mest opraktiskt var onekligen att jag hade typ ingen mat hemma, så igår satt jag och funderade ut att om jag åkte till affären strax innan den stängde vid 22, ...

Presentation


Fortfarande lurvig - och rund igen:)

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards